Jos terveysasemalla ei ole lääkäreitä, on kaupunkilaisten hoito turvattava vaikka ostamalla palvelut firmalta. Helsingin Kontulassa on ollut muutamia vuokralääkäreitä helpottamassa lääkäripulaan. Vuokratyöt loppuvat tämän syksyn aikana. Silloin kaikki 14 lääkärin virkaa on täytetty omilla lääkäreillä.

Akuutti lääkäripula on helpottanut Helsingissä ja muissa suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa nopeasti kuten Mediuutiset kirjoittaa. Kandeja valmistuu ennätysmäärin. Syyskuun alusta tuli eurolääkäreille pakollinen työharjoittelu julkisella puolella. Kunnat ovat myös kirimässä kiinni yksityisiä firmoja mm. lisäämällä nuorten lääkärien ohjausta ja tutorointia, joustoa työaikoihin ja väestövastuuseen.

Helsingin Kokooomus näyttää ripustautuvan vanhaan ideaansa yhden terveysaseman ulkoistamisesta, mistä aika on ajanut armotta ohi.

Juuri nyt on perusterveydenhuolto isossa myllerryksessä. Helsinki aloitti työparikokeilun, joka muuttaa hoitorutiineja paljon. Kolmella terveysasemalla mm. Kontulassa kokeillaan vapaata listautumista eli oman terveysasemansa saa valita. Vapaa listautuminen laajenee terveydenhuoltolain uudistuksessa koko maahan 2011.

Nyt on hoidettava aloitetut hommat hyvin eikä häröillä yhden aseman kilpailuttamisen kanssa. Tehokkaita lääkkeitä työhyvinvointiin on löydettävä koko kaupunkiin, sillä työvoimapula tulee uudestaan suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle.

Helsinginkin on laskeuduttava tornistaan ja opittava muista kunnista. Punaisten ja sinisten silmälasien läpi voi olla vaikea nähdä, että ulkoistamiskokeiluissa on sekä onnistuttu että epäonnistuttu. Lahti on saanut hyviä kokemuksia kilpailuttamista ja kustannukset on pidetty aisoissa. Sen sijaan Kouvolassa tilanne on päinvastainen. Ulkoistetuille terveysasemille on tavallisesti palkattu kokemattomia kandidaatteja, joilla on vähän työkokemusta. Kun lisäksi vaaditaan vauhtia, yhtälö on huono: se joka ei vielä osaa, ei ehdi opetellakaan ja tavallista suurempi määrä saa lähetteen erikoissairaanhoitoon.

Kysyin tutuilta lääkäreiltä, mitä lääkkeitä heillä on terveysasemien ongelmiin. Vastaukset olivat yksiselitteisiä: voimavaroja tulisi keskittää pysyvyyteen. Paras täsmälääke on mahdollisuus vaikuttaa työaikaan.  Vantaalla on tästäkin onnistuneita kokemuksia.

Kun olin muuttamassa Maunulan terveysaseman piiriin, Kallion neuvolalääkäri tokaisi ”siellä homma toimii”. Ja on toiminut. Näitä hyvin toimivia on otettava malliksi eikä aina ruputettava, että mikään ei koskaan toimi ja etene.  Taustalla voi olla uskomattomia yksilösuorituksia tai hyvä johtaja – ja luultavasti myös paremmat käytännöt, sopiva määrä potilaita ja sopivassa määrin aikaavieviä monisairaita.

Nämä kysymykset on ratkaistava koko kaupungissa, ei vain ulkoistamalla Kontula.