Vaalikeskustelu on kiertynyt veropolitiikan ympärille. Hyvä niin. Kaltaiseni  iloinen veronmaksaja nauttii, kun verojen vaikutuksia analysoidaan urakalla.

Alv on Suomessa jo nyt korkea eikä sen nostaminen ole ensimmäisenä listallani kerätä lisää veroja. Ja lisää veroja tarvitaan, koska vaihtoehtona julkisen talouden hallinnalle ovat menoleikkaukset. Säästöjäkin on tehtävä, mutta ei palveluihin eikä sosiaaliturvaan.

Vihreät ovat pitäneet alv:n yhden prosenttiyksikön nostoa pienempänä pahana kuin työn verotuksen nostamista. Pienipalkkaisen työn verotusta pitää pikemminkin helpottaa. Vihreiden vero-ohjelmassa pienituloisten verotusta kevennetään 500 miljoonalla.

Alv:n korotus on pienempi paha. Sen vaikutus työllisyyteen on pienempi, koska osa kertymästä tulee myös ulkomaisista tuotteista.

Kirjojen, kulttuuripalveluiden lääkkeiden sekä joukkoliikenteen alhaisempaa 9% alv:tä ei kuitenkaan ole vihreiden mielestä perusteltua korottaa.

Tiettyjen alojen valitseminen alhaisempaan alv-luokkaan herättää tietenkin keskustelun, ovatko juuri nämä perusteltuja. Mielestäni ovat. Lääkkeiden alv:tä ei ole syytä nostaa. Kulttuuria ja kirjoja on tuettava myös alennetulla alv:lla. Joukkoliikenteen alhaisempi alv edistää sen houkuttelevuutta.

Yleisen alv:n korotuksen voin hyväksyä vain, jos vastaavasti helpotetaan pienituloisten verotusta.