Vietin hiihtolomaa perheen kanssa maalla Heinolassa. Miehen sukutilan tuvanpenkki oli erinomainen paikka vastata Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton vaalikoneeseen. Tuvan pöydällä tehotuotannon realiteeteista muistutti Maaseudun Tulevaisuus, jossa uutisoitiin sianlihan hinnanlaskusta ja tuonnin kasvusta.

Kävin läpi tuotantoeläinten nykysäädökset. Johtopäätös oli selvä: tuotantoeläinten elämää säädellään minimivaatimuksilla, joilla ei taata eläimille hyvinvointia.

Sen sijaan luomutuotannossa eläinten hyvinvointi on jotenkin uskottavammalla tolalla. Porsimishäkit ovat kiellettyjä. Normaalituotannossa emakkoja saa pitää kääntymisen estävässä häkissä kahdeksan viikkoa. Karjuporsaiden kastrointi sallitaan vain, jos kivunlievityksestä huolehditaan. Luomutuotannossa eläimille on varattava suuremmat tilat ja ulkoilusta on tiukemmat säädökset.

Luomussa on siirrytty vähitellen tiukempiin ehtoihin. Siirtymäajat ovat varsin kohtuullisia. Esimerkiksi nautojen kytkemiskielto toteutetaan siirtymäajalla 2013 loppuun mennessä. Tilojen koko huomioidaan.

Luomulihan hinta on tietenkin kovempi kuin lähes ilmaiseksi kilpailtu tehopossu. Maataloustuki pitäisi suunnata eettisesti ja ympäristön kannalta kestävämpään tuotantoon. Jos ainoastaan hinta ratkaisee ja halpaa teholihaa tulee tarvittaessa EU-markkinoilta, tuntuu suomalaisen luomutuotannon lisääminen lähinnä pieneltä näpertelyltä.

Silti ajattelin jatkaa näpertelyä, vaikka kiireiseen arkeen se ei minulta hyvin taivu. Pakilassa pieni luomupiirimme toimii parin aktiivin voimin enkä minä ole kumpikaan heistä vaan se, joka useimmiten unohtaa tilauksen.  Herttoniemen ystäviltä kuulin, että siellä luomupiiri on kasvanut hetkessä yli sataan tilaajaan ja nyt suunnitellaan jo yhteisöllistä peltoviljelyä. Ehkä näpertelyn voima näkyy pian maatalouden investointien suunnissa.

Luomusikoja kasvattavia tiloja on Suomessa vain parikymmentä. Naapurimme kautta tilasimme Kiven luomupossua Vihdistä pakkasen täyteen. Suosittelen!

Paras tapa vähentää lihantuotantoa on tietenkin vähentää lihansyöntiä ja pitää viikossa yksi kasvispäivä enemmän – vaikka nykyhinnoilla se saattaa tulla kalliimmaksi. Käsittämätön maailma.