Presidentti Mubarakin eroa vaatineet mielenosoittajat kerääntyvät parhaillaan Kairon ja muiden suurten kaupunkien kaduille. Mubarak tuli viimein yöllä julkisuuteen ja kertoi ajavansa uudistuksia. Ensimmäisenä hän erotti hallituksen.

Maan oppositio ja kaduilla mieltään osoittaneet eivät varmasti ole tyytyväisiä ennenkuin 30 vuotta vallassa ollut presidentti väistyy.

Arabimaiden johto on varuillaan ja syystäkin. Vapaudenkaipuu voi nousta uudelleen myös etelässä, itsevaltijoiden hallitsemissa Afrikan maissa.

Etiopiassa oli mielenosoituksia 2005 heti sen jälkeen, kun perheemme muutti maahan. Pääministeri piti armeijan ja erikoisjoukot tiukassa otteessaan ja mielenosoitukset loppuivat kuin seinään. Tuhansia ihmisiä passitettiin vankileireille ja yksityiset tiedotusvälineet lopetettiin. Lähes jokainen tunsi jonkun, joka oli viety vankilaan. Kansa pelkäsi ja tyytyi.

Etiopiassa hallitus sulki tekstiviestit moneksi vuodeksi mielenosoitusten hillitsemiseksi. Egyptissä samaa yritettiin päivän ajan.

Ratkaiseva tekijä on ilmeisesti muuttunut Egyptissä: kansa ei pelkää olla kadulla.

Yhdysvallat on kietoutunut syvälle Mubarakin tukeen, jonka kanssa Obama ja Clinton yrittävät nyt taiteilla. Suomen ja Euroopan on tuettava johdonmukaisesti demokratiaa ja uudistuksia sekä tuomittava väkivaltaisuudet. Vapautta ja luottamusta ei kuitenkaan voi tuoda, vaan egyptiläisten kohtalo on heidän omissa käsissään.

Miinalaiva Pohjanmaa purjehti juuri tällä viikolla Suezin kanavaa Punaisellemerelle. Edes ennen Atalantan operaatiota emme ole olleet ulkopuolisia Egyptin politiikasta: suomalaisten matkailu ja mittava kaupankäynti Egyptin kanssa sitovat meidät yhteen.