Kesäkuun alussa vehreys tuntuu joka vuosi huumaavalta. Pitkän talven jälkeen omenapuut, syreenit ja tuomet kukkivat, pörriäiset surisevat ja muuttolinttujen aurat halkovat taivasta.

Helsinki on maailman mittakaavassa poikkeuksellinen pääkaupunki. Täällä jokaisella on lyhyt kävelymatka metsään tai merenrantaan. Luonnon läheisyys on valtavan tärkeää helsinkiläisten hyvinvoinnin kannalta. Luontoa on totta kai suojeltava myös sen itsensä takia, jotta kannamme omalta osaltamme vastuuta myös luontokadon torjumisesta.

Vihreiden tavoitteena on suojella kaupunkimme ainutlaatuista luontoa ja varmistaa, että kaikilla kaupunkilaisilla on mahdollisuus päästä nauttimaan siitä omalla asuinalueellaan. Tällä valtuustokaudella Helsinkiin on perustettu 12 uutta luonnonsuojelualuetta – se on ennätyksellisen monta. Näihin kuuluvat muun muassa Kivinokan vanha metsä sekä Haltialanmetsä Keskuspuistossa. Monta arvokasta kohdetta odottaa kuitenkin edelleen suojelua, kuten Vartiosaari, Veräjämäen lehto ja Meri-Rastilan metsä.


Luonnosta nauttiminen on kaikkien oikeus

Pidän erityisen tärkeänä, että pääsy luontokohteisiin on kaikilla – myös pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuvilla, vanhemmilla pienten lasten kanssa sekä autottomilla (joita on helsinkiläisistä enemmistö). Myös saaristosta nauttiminen on kaikkien oikeus, ja siksi tärkeää ovat vilkas yhteysveneliikenne ja esteettömät reitit. Esteettömyys tulee ottaa luontoreittien rakentamisessa entistä paremmin huomioon. Viitoitus ja ohjetaulut ovat myös tärkeitä. Tällä valtuustokaudella on rakennettu Lammassaareen esteettömät pitkospuut ja lintulava, ja niiden suosio onkin ollut suuri. 

Itselleni Pirkkolassa asuvana Keskuspuisto on valtavan tärkeä paikka liikkua, virkistyä ja rauhoittua työpäivien päätteeksi. Sen kuusien lomassa kulkee niin työmatka pyörällä kuin talvella hiihtolatu.

Tällä valtuustokaudella Vihreät yrittivät löytää Pirkkolan liikuntahallille toisen sijainnin siinä onnistumatta, mikä kyllä harmittaa edelleen. Onnistuimme kuitenkin estämään Keskuspuiston metsän hakkaamisen parkkipaikan tieltä, ja parkkipaikat tehdään muualle. Kansallinen kaupunkipuisto olisi jatkossa hyvä turva arvokkaalle lähiluonnollemme, ja kannatankin sen perustamista.

 

Tavoitteet seuraavaksi:

– Huolehditaan, että Helsingin jokaisella asuinalueella on viihtyisät ja monimuotoiset viheralueet
– Suojellaan monimuotoista luontoa uusilla suojelualueilla joka vuosi
– Lisätään esteettömiä luontoreittejä ja varmistetaan, että kaikilla on pääsy lähiluontoon ja saaristoon
– Keskuspuisto on säilytettävä
– Perustetaan Kansallinen kaupunkipuisto