Pahoin kärsineelle kulttuurialalle on luotava selkeämpi näkymä tuleville kuukausille.

Se hetki kun valot pimenevät ja yleisö yhdessä keskittyy odottamaan, mitä lavalla pian alkaa tapahtua. Sen hetken haluan kokea taas pian. Ikävä teatterin penkille on kova.

Korona on ollut monelle alalle mullistus, mutta kulttuuri- ja tapahtuma-alalle se on ollut katastrofi. Jos olen alan toimijoiden viestit ymmärtänyt oikein, kyse on ollut ennen kaikkea näistä kolmesta epäkohdasta:

  1. Itse elinkeinon harjoittamisen mahdottomuudesta, kun kokoontumiset eivät ole olleet mahdollisia
  2. Riittämättömästä taloudellisesta kompensaatiosta
  3. Epäoikeudenmukaisuudesta suhteessa muihin aloihin – eli miksi ravintolaan saa kokoontua sata ihmistä mutta konserttiin ei.

Kun tarkastellaan koko epidemian aikaa, näistä kohta 1 eli kokoontumisrajoitukset ovat olleet tartuntojen estämiseksi pääosin epidemiologisesti perusteltuja. Mutta ovatko ne enää? Palaan arvioimaan tätä kohta.

Kohtaa 2 eli taloudellista kompensaatiota maan hallitus vihdoin on pyrkinyt paikkaamaan tukipaketilla. Tuhannet luovan alan ihmiset ovat jääneet työttömiksi, eikä tuki- tai sosiaaliturvajärjestelmä edelleenkään kovin hyvin tunnista itsensätyöllistäjien ja freelancereiden erityispiirteitä. Helsinki jakoi marraskuussa oman 3 miljoonan euron tukipaketin taiteen ja kulttuurin alalle, ja lautakunta on esittänyt vielä uutta tukipakettia. Kaikille kaupungin työntekijöille jaettava 200 euron kulttuuri- tai liikuntaseteli tuo myös tulovirtaa näille koronasta kärsineille aloille. Suora tuki on ollut tärkeää ja toivon, että Helsingin lisäpaketti saadaan pian kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Kohtaan 3 eli rajoitusten epäsuhtaa on ihmetellyt moni, ja pohjimmiltaan kyse on ollut lainsäädännön rakenteesta. Kukaan ei tietysti maaliskuussa 2020 tiennyt kuinka pitkään korona tulee vaikuttamaan, mutta tilanteen jatkuessa näin pitkään tämä epäsuhta on kyllä suuri, epäoikeudenmukainen eikä epidemiologisestikaan perusteltu. Kulttuurikatsomoissa voidaan istua maskit päällä isoin turvavälein toisin kuin ravintoloissa ruokaa tai juomaa nauttien.

Tarvitaan selkeämpi näkymä tuleville kuukausille

Hallitus loi mallin perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheesta alkusyksystä 2020. Siitä moni asia on muuttunut, ennen kaikkea tietysti koronarokotusten saapuminen. Kohta onkin jo puolet suomalaisista rokotettu. Rokotukset vähentävät tehokkaasti vakavia tautitapauksia ja laskevat tartuntojen määrää ylipäätään. Vaikka korona on yllättänyt meidät monta kertaa ja voi hyvin tehdä sen vielä uudestaankin, ovat rokotteet silti vähentäneet yllätysten mahdollisuutta merkittävästi.

Näin ollen ajattelen, että selkeämmän näkymän luominen tuleville kuukausille olisi jo mahdollista ja todella tarpeellista. Hallituksen suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta antoi suuntaviivoja, mutta sitä olisi syytä päivittää uusimman tiedon pohjalta. 

Teatteriesitystä ei koota viikossa, eikä konserttiin buukata esiintyjää kuukaudessa. Ala tarvitsee näkymän eteenpäin lähikuukausille – minkälaisia tapahtumia voi järjestää heinäkuussa, entä elokuussa? Sitä odotamme myös me katsomoihin kaipaavat.

Mielestäni kokoontumisrajoitusta kannattaisi tarkastella muutenkin kuin pelkästään yhden maksimihenkilömäärän perusteella. Parempi malli olisi määrittää ihmisten lukumäärä suhteessa tilan kokoon. Näin isompaan tilaan voisi kokoontua enemmän ihmisiä siten että turvavälit pystytään silti pitämään.

Panostetaan kulttuuriin

Vihreille on tärkeää edistää Helsingissä elävää ja vilkasta kulttuurielämää. Korona on jättänyt kaupungin kulttuurielämään ison jäljen, ja sen paikkaaminen on alkavan valtuustokauden tärkeä tehtävä. Kulttuurin tarjonnan on kasvettava kun kaupunkikin kasvaa, ja kulttuurin paikkoja on oltava monipuolisesti myös kantakaupungin ulkopuolella. 

Raskaiden korona-ajan kuukausien jälkeen niin moni meistä odottaa kohtaamisia, yhdessä jaettuja elämyksiä ja kokemuksia, jotka nousevat arjen yläpuolelle. Toivon, että hyödynnämme kaikki koronaturvalliset tavat toteuttaa niitä mahdollisimman pian.

 

Lue täältä vaaliteemani kulttuurin osalta.