Vuodessa kapasiteetti on kasvanut kymmenestä ammattilaisesta neljään sataan.

Muutama viikko sitten olin matkalla johtamaan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokousta Kallion virastotalossa. Kaupungin kokouksiin osallistujistahan suurin osa on etänä, mutta puheenjohtaja on yleensä paikan päällä.

Niinpä satuin samalla näkemään, mikä operaatio tapahtui virastotalon käytävillä iltapäivällä. Uusi joukko tartunnanjäljityksen ammattilaisia odotti käytävällä – maskein ja turvavälein – kohta alkavaa työvuoroa. Aamuvuoro oli ohi, iltavuoro juuri alkamassa. Tehokkaasti ja organisoituneesti iltavuorolaiset astuivat remmiin. Puhelinsoitot lähtivät taas ympäri Helsinkiä. Iso osa tartunnanjäljittäjistä tekee työtä myös etänä.

Tartuntoja jäljittää Helsingissä yli 300 ammattilaista. Tällä ja ensi viikolla aloittaa yli sata henkilöä lisää. Vertailun vuoksi – vuosi sitten, ennen koronapandemian hyökyä Suomeen, tartuntatautien (esimerkiksi salmonellan) jäljitystä hoiti koko kaupungissa alle kymmenen ihmistä.

Tartunnanjäljitys on paikoin päässyt kuormittumaan, erityisesti suurten tartuntaryppäiden esiintyessä ja tartuntamäärien kasvaessa nopeasti. Viime aikoina työpaikoilla, erityisesti rakennustyömailla, on esiintynyt laajoja tartuntaketjuja. Niihin on tehty tarpeellisia joukkotestauksia, mikä on työllistänyt sekä testausta että jäljitystä. 

Koronajäljityksen osalta teemme Helsingissä tällä hetkellä kaiken mahdollisen, jotta pystymme jäljittämään tartunnat viiveettä.

Palkkaamme lisää väkeä nopeasti, muitakin kuin sote-ammattilaisia. Tällä ja ensi viikolla jäljityksessä aloittaa liki sata lääketieteen opiskelijaa. On hienoa, että tätä lisäresurssia on onnistuttu löytämään muuten kuin soten toimialan sisältä, jotta se ei kuormita muutenkin kovassa paineessa olevia sote-palveluita enempää.

On hyvä huomata, että Helsingissä pystytään määrittelemään koronatartunnan saaneilla tartunnanlähde varmasti 56 % tapauksista ja vahva epäily 24 % tapauksista, nämä yhteensä ovat siis 80 %. Tällä tasolla on pysytty koko alkuvuoden ajan.

Myös koulujen ja päiväkotien koronaviestintää nopeutetaan nyt Helsingissä. Jatkossa kun koulu tai päiväkoti kuulee tartunnasta, se voi itse viestiä vanhemmille ensimmäisen tiedotteen tartunnasta. Näin on monissa paikoin toimitukin, mutta nyt varmistetaan että koko kaupungissa noudatetaan yhtenäistä käytäntöä.

Jäljitystä on nopeutettu myös sillä, että positiivisen koronatuloksen saaneet saavat täytettäväkseen sähköisen lomakkeen, jonne täytetään kaikki kontaktit testitulosta edeltäviltä päiviltä. 

Jokaisen kannattaa miettiä, kuinka paljon omaan lomakkeeseen tulisi nimiä, jos nyt saisi positiivisen tuloksen. Kaikki me voimme helpottaa jäljityksen työtaakkaa noudattamalla rajoituksia ja vähentämällä kontakteja. Tehokas koronan jäljitys on edellytys sille, että tartuntaketjut saadaan pysäytettyä.