Iltapäiviin mukavaa tekemistä, iltoihin aikaa perheen kanssa. Harrastusten Suomen malli ratkoo monta ongelmaa.

Lapsille ilmaisten ja kaikille avoimien harrastusten saaminen kouluille ja koulupäivän yhteyteen etenee, kuten Helsingin Sanomat kirjoitti. Tämä on todella fiksu suunta.

Olen todella ylpeä, että Helsinki on tässä kokeilussa mukana ja myös siitä, että hallitus lähti viemään tätä isoa muutosta eteenpäin hallitusohjelmassa.

Suomessa koululaiset ovat aika paljon yksin iltapäivisin. Monella iltapäivät kuluvat mukavasti kavereiden kanssa, mutta moni lapsi kärsii kuitenkin yksinäisyydestä ja yksin jäämisestä. Usein vanhemmilla on huoli pienistä koululaisista ja iltapäivän yksin pärjääminen näkyy työpaikoille asti. Iltaisin perheiden aika voi kulua liikaakin harrastuksiin vienneissä ja yhteinen aika saattaa jäädä vähäiseksi.

Harrastamisen Suomen malli yrittää ratkoa näitä ongelmia: tuoda avoimia kerhoja, harrastuksia ja mielekästä tekemistä koulupäivän yhteyteen.

Suomen malli purkaa myös eriarvoisuuden verkkoa, mikä on vuosien aikana hiljaa rakentunut lasten elämään. Musiikki- ja kuvataidekoulut, seuramaksut, varusteet ja pelimatkat ovat monen saavuttamattomissa, ja lapset osaavat vertailla vapaa-ajan tekemisiään myös todella taitavasti muihin. Uskon, että onnistuessaan tämä muutos parantaa myös lasten kaverisuhteita kouluilla. Lapset, joilla on perheen taloudellisen tilanteen tai muiden hankaluuksien takia vaikeuksia osallistua maksullisiin harrastuksiin iltaisin, saavat enemmän luontevia tapoja pysyä kaveriporukassa mukana.

Tälle kehitykselle tarvitaan toki muitakin stoppeja kuin vain tämä Suomen mallin kokeilu. Helsingissä esimerkiksi olemme linjanneet, että koulujen tilojen iltakäytössä etusijalla on lasten ja nuorten toiminta. Ympäri kaupunkia on maksutonta Easy Sport- ja Fun Action-toimintaa sekä hyvin edullisia kouluikäisten liikuntakursseja yhteistyössä eri seurojen kanssa. Partioille, taiteen perusopetukselle, luontokerhoille ja lukuisille muille lasten ja nuorten tärkeille toimijoille tarjotaan tiloja, kaupungin avustuksia ja tiivistä yhteistyötä kaupungin kanssa.

Olin toissa keväänä tutustumassa Islannissa heidän harrastustoimintaansa, jossa myös tehtiin suuri muutos lasten iltapäiviin. Näin saatiin perheille enemmän yhteistä aikaa. Vanhemmuus, yhteisöllisyys ja lasten kaverisuhteet vahvistuivat. Toivon, että tämä muutos näkyy suomalaisten lasten ja perheiden elämässä yhtä myönteisesti.