Kuvassa tunnelmia vuoden varrelta: pyöräilyä Hollannissa ja livekokous vielä ajalta ennen koronaa, kesältä Olympiastadionin avajaiset ja Helsinki-päivän viettoa ulkona, ja sitten tietysti paljon maskeja ja etätyötä.

 

Vuosi 2020 lähestyy loppuaan.

Koronavuosi on ollut kaikille erilainen, mutta jaettuja kokemuksia on paljon. Tänä vuonna olemme opetelleet pitämään turvavälejä, tekemään töitä etänä ja käyttämään kasvomaskia. Olemme matkailleet kotimaassa ja olleet kiitollisia hyvin toimivasta terveydenhuoltojärjestelmästä. Monet meistä ovat joutuneet myös murehtimaan oman tai läheisten terveyden puolesta, erityisesti ikääntyneiden läheistemme.


Tänä vuonna olemme viettäneet paljon aikaa kodeissamme. Osalle se on ollut positiivinen muutos, mutta monille sosiaalisten kontaktien vähentyminen on aiheuttanut yksinäisyyttä ja ahdistusta. Todella kuormittuneita ovat olleet esimerkiksi ikääntyneet ja omaishoitajat, kun epidemian vuoksi ryhmät ja seniorikeskukset on jouduttu pitämään pitkälti kiinni. Kaikille koti ei myöskään ole turvallinen paikka. Näitä jälkiä joudumme paikkailemaan vielä pitkään.


Kaiken keskellä on tapahtunut hyvääkin.


Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalla on saatu aikaan uusia, tarpeellisia palveluita, jotka toivon mukaan auttavat myös koronan jättämien jälkien korjaamisessa.


Erityisesti iloitsen mielenterveyden palveluiden parantumisesta. Tänä vuonna Kalasatamaan avautui toinen matalan kynnyksen mielenterveyspiste Mieppi, josta saa keskusteluapua ja tukea mielen hyvinvointiin. Myös terapiaan pääsy helpottuu, kun Helsingissä hyväksyttiin ja otetaan pian käyttöön lyhytterapian palveluseteli. Ensi vuonna jatketaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden palveluketjun kuntoonlaittamista.


Myös moni muu asia eteni. Laakson uusi sairaala ja Kampin terveys- ja hyvinvointikeskus etenevät kohti rakennusvaihetta. Terhokodille saavutettiin yhdessä ratkaisu, joka turvaa toiminnan jatkumisen. Helsinki päätti liittyä mukaan poliisin uuteen ihmiskaupan vastaiseen erikoisyksikköön. Kotihoidon työntekijöiden työaikaa säästyy, kun uudet pysäköintiluvat tulevat mahdollisiksi ensi vuonna. Terveyspalvelujen OmaOlo laajeni ja oirearvioita on nyt entistä laajemmin saatavissa. Ensi vuonna hammashoitoon pääsee suun terveydenhuollon palvelusetelillä nopeammin. Terveysasemien kehittämistä jatketaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen myötä.


Ensi vuoden budjettiin saatiin neuvoteltua sote-palveluihin yhteensä 30 miljoonaa euron lisäys suhteessa pormestarin pohjaesitykseen. Tämä takaa, että ensi vuonna raha riittää kaupunkilaisten peruspalveluihin. Lisäksi saamme esimerkiksi etsivän työn avulla kohdistettua voimia sinne, minne koronavuosi on jättänyt jälkiä. Aikuissosiaalityössä ja lastensuojelussa jäljet näkyvät jo, mutta koko kriisin vaikutus helsinkiläisten elämään tulee ilmi vähitellen. Kaupungin on tähän tarpeeseen vastattava.


Koronan hallinnassa Helsingin kaupunki ja erityisesti soten henkilöstö on tehnyt aivan valtavan työn. Maailman mittakaavassa Helsinki on selvinnyt koronapandemiasta mallikkaasti. Olemme kehittäneet uusia palveluita, esimerkiksi nyt loppuvuodesta ovat aloittaneet liikkuvat monikieliset koronaneuvojat ja koronatestauspisteet. Koronapuhelimen loppukesän ruuhkat ja koronatestitulosten odotusajat saatiin ratkottua ja nyt testiin pääsee jopa saman päivän aikana eri puolilla Helsinkiä ja tuloksen saa seuraavana päivänä. Moni henkilöstöstä on siirtynyt tilapäisesti uusiin tehtäviin, heille iso kiitos joustosta.
Tämä vuosi viimeistään on tehnyt kaikille selväksi, miten kriittisiä sote-palvelut ovat koko yhteiskunnan toimimisen kannalta. Iso kiitos kuuluukin Helsingin soten henkilöstölle.


Toivon, että joulun aikaan mahdollisimman moni pystyy hengähtämään ja keräämään voimia ensi vuotta varten. Korona vaikuttaa elämäämme vielä alkavana vuotena, mutta onneksi ensimmäiset rokotteet päästään Suomessakin antamaan vielä tämän vuoden puolella.


Rauhallista joulua ja valoisaa uutta vuotta!