Maassamme on varmaan aina ruokittu nälkäisiä, parannettu sairaita ja hoidettu ihmiselämään kuuluvia vaivoja. Sosiaali- ja terveyspalveluitamme on jo sukupolvien ajan rakennettu. Sukupolvet ovat huolehtineet nuoremmistaan ja vanhemmistaan. Helsinkiläiset ovat huolehtineet toinen toisistaan.

Kun suomalaisilta kysytään, mikä heille on tärkeää, on terveys korkealla listalla. Kun suomalaista tarinaa puetaan sanoiksi, hyvinvointivaltion kehitys lienee yksi sen tärkeimpiä osia ja siinä hyvinvointipalvelumme ovat olennainen osa.

 Olemme Helsingin valtuustona yhtäkkiä historian taitekohdassa. Suomen hyvinvointipalvelut ovat olleet historiallisesti vahvasti kuntiin nojautuvia. Se historia on nyt kääntymässä, jos hallituksen esitykset menevät läpi.

 Helsinki on kertonut kantansa uudistuksen ongelmiin lukuisissa vaiheissa. Hallitus on prässännyt ja pakittanut vähän väliä vaihtuvilla kannoilla, mutta meidän pääkritiikkiimme on ohitettu.

 Kun me ja monet muut olemme tuoneet esiin integraation puuttumista ja järjestelmän sirpailoitumista, on hallituksella ollut tarjota kovin vähän konkretiaa. Koska tämä on elintärkeää järjestelmän toimivuudelle, on selvää, että sitä yritetään pitää kasassa keinolla millä tahansa eikä purukumia ja teippiä säästellä. Todellisuudessa tämä tarkoittaa merkittävää määrä byrokratian lisäämistä. Jotta palvelut toimisivat, tarvitaan ohjausta ja tukea ihmisille palvelulabyrintissä toimimiseen. Tarvitaan valtava määrä sen ohjaamista, mitä tietoa yritysten pitää tuottaa ja miten niiden pitää toimia. Kaikki tämä lisää vaatimuksia myös markkinoille tuloon ja voi itseasiassa estää esimerkiksi pienten yritysten pääsyn markkinoille. Byrokratia ei ole ilmaista ja se on pois itse palvelusta.

Nyt valmistelijoiden mantraksi on muodostunut: “Toteutus ratkaisee”. Tämä on kuitenkin absurdia puhetta. Jos hirret ovat lahonneita, ei tule hyvää tupaa. Sitä ei hyvä toteutus ratkaise. Hallituksen sote-uudistukset hirret ovat lahonneita.

Kun järjestelmän ongelmat – ja niitä on monta – tulevat lopulta esiin, ei ole juuri keinoja palata takaisin. Kokonaisuus on suoraan sanottuna vastuuton.