Yllättävän pitkä ensimmäinen kokous kesätauon jälkeen, klo 19 asti meni – puheenjohtajan pitää taas skarpata keskustelijoita. Ehdin kuitenkin Huvila-telttaan kuuntelemaan Hugh Masakelaa. Olisipa itse seitsemänkymppisenä yhtä vetreä ja viriili.

Joustava hoitoraha

Lausunto hallituksen esitykseen uudesta joustavasta hoitorahasta meni eteenpäin kahdella lisäyksellä (esittelijän lisäyksenä arvio kustannuksista sekä lautakunnan lisäys tiedotuksen parantamisesta – osittaista hoitorahaa tunnetaan huonosti). Menokasvua on tulossa ainakin tuen korotuksesta 0,4-0,9 milj. ja mahdollisesta osa-aikaisen hoidon lisääntymisestä, mitä on tässä vaiheessa vaikea arvioida, koska vanhempien valintoja ei vielä tiedetä.

Toimiva lastensuojelu

Lausunto jäi pöydälle ja keskustelussa toivottiin lausuntoon mm. lisää yhteistyöstä neuvolan (Helsingissä Hyve4-malli, kaikkien nelivuotisten laaja terveystarkistus) kanssa sekä toisesta tärkeästä nivelvaiheesta koulun kanssa. Keskusteltiin myös, miten liian tiukasti tulkittu tietosuoja viranomaisten kesken voi toimia lastensuojelussa lapsen etua vastaan, lastensuojelun pitkään jatkuneesta resurssien vähäisyydestä ja painottumisesta liikaa korjaavaan työhön. Lisäyyksiä + muutoksia siis tulossa, sama lausunto tulossa kai myös sote-lautakunnan seuraavaan kokoukseen.

Talousennuste

Nyt raportoitiin ensi kertaa myös sijaisten käytöstä sekä käyttöasteen muutoksista, kuten lautakunta linjasi keväällä. Lisäksi lautakunta huomautti, että hallinnon 1,6 milj. euron ylityksestä pitäisi raportoida selkeästi, että se on seurausta sote-yhdistymisen teknisistä kirjauksista ja summa on vastaavasti pois toisen viraston menoista (Terveyskeskuksen entinen kallis toimitila siirtyi varhaiskasvatusvirastolle, samoin kyse henkilöstön työsuhdeasuntojen vuokrista, joita ei oltu siirron budjetoinnissa huomioitu). Muu ylitys johtuu siitä, että eri hoitomuodoissa on +800 lasta enemmän kuin on budjetoitu.

Kuusikko-vertailu

Käytiin läpi Helsingin varhaiskasvatusta verrattuna muihin suurimpiin kaupunkeihin. Helsingin lasten määrän kasvu on ollut suurinta (Oulussa myös, mutta johtuu pääosin kuntaliitoksista). Kaupungit tukevat täydentävää yksityistä hoitoa hyvin eri tavoin esim. yksityisen hoidon tuki Helsingissä vs. palveluseteli Turussa. Helsingin hoito ei myöskään pomppaa esille muita kalliimpana  kuten usein luullaan. Espoo panostaa eniten euroja/lapsi.

Ensi viikolla on ti 27.8 kiinteistö- ja varhaiskasvatuslautakunnan seminaari, missä aiheina mm. sisäilmakorjaukset ja niistä tiedottaminen (ikuinen kipukohta!) ja uusien päiväkotien tilasuunnittelu. Herkkä aihe meillekin, kun kuopus käy eskaria parhaillaan väistöpäiväkodissa (kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia).

kokoustiedote myös viraston sivuilla