Varhaiskasvatuslautakunta piti eilen 5.2.2013 ensimmäisen kokouksensa. Listalla oli lähinnä järjestäytymisasoita.

Keskustelu ja tammikuussa ollut koko päivän perehdyttämisseminaari ennustavat keskustelevaa ja motivoitunutta lautakuntaa  – hyvä kun on innostunutta porukkaa. Minulle puheenjohtajana tämä tietää myös töitä 😉

Lista-asioista muut menivät esityksen mukaan, mutta pöydälle jäi päivähoitopaikkojen muutoksista päättämisen delegointi varhaiskasvatusjohtajalle. Esityksen mukaan muuten samoilla linjoilla aiempaan paitsi virasto esittää, että lautakunta päättäisi yli 28 lapsiryhmien muutoksista (aiemmin raja 21 lasta). Tämä jäi vielä pöydälle.

Kyse on usein pienistä, nopeista toiminnan muutoksista esim. uuden tilan saamisen myötä tai vesivahingon sattuessa. Virasto perustelee muutosta myös sillä, että 21 lapsen ryhmässä voi olla osa-aikaisia hoidettavia, joten lapsia on usein enemmän esim. 23-25. Sinänsä asia on pieni, mutta mietitään nyt viikko. Tärkeintä on, että toimintaa ei viivästytetä turhalla päätöksenteolla mutta toisaalta ensimmäistä kertaa meillä on oma lautakunta päättämässä Helsingin päivähoitopaikoista. Miksi päätösvaltaa pitäisi nyt rajata pois ensivaiheessa?

Kokouksen lopuksi Jakomäki-Puistola-Suutarilan varhaiskasvatusalueen johtaja Eeva Tiihonen esitteli aluetta. Lautakunta käy säännöllisesti kokouksissa läpi päivähoitoalueita, niiden erityispiirteitä ja tarpeita. Jakomäki-Puistola-Suutarila alueella (budjetti noin 20 meur) vahvuutena on kattava ja monipuolinen palveluverkko (päiväkotihoitoa, perhepäivähoitoa, yksityistä, kerhoja) ja haasteina peruskorjausta odottavat päiväkodit ja pätevien lastentarhanopettajien saaminen. Suomi toisena kielenä lapsia on 14,7%. Positiivisien diskrimiaation rahoilla, joita on myös lisätty varhaiskasvatukseen viime vuosina, on palkattu yksi ylimääräinen lastentarhanopettaja alueelle.

Odotan innolla myös tutustumiskäyntejä kentälle. Lautakunnan asiantuntemuksen syventäminen on olennaista hyvälle päätöksenteolle.

Ensi viikolla ti 12.2 enemmän oikeita asioita vuoden 2013 käyttösuunnitelma. Tässä välissä käyn työmatkalla New Yorkissa YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan kokouksessa edustamassa Suomea valtuuskunnan jäsenenä. Toivotaan, etteivät lumimyrskyt tai tuhkapilvet estä osallistumasta ensi tiistain lautakuntaan.