Helsinkiläiset eivät tämän aamun HS:n mukaan säästäisi kirjastoista, mikä ei lainkaan yllätä. En minäkään. Lähikirjastot ovat tämän kaupungin tärkeimpiä palveluita ja niiden on oltava lähellä asukkaita, etenkin lapsia ja nuoria.

Uusi keskustakirjasto olisi upea, mutta olen valmis lykkäämään keskustakirjastoa muutamalla vuodella, jos vastakkain ovat säästöt lähikirjastoista ja investointi keskustakirjastoon.

Kulttuurin tukeminen on viime vuosina mennyt oikeaan suuntaan. Enemmän avustuksia kulttuuritoimijoille, ei ainoastaan kaupungin omille kulttuurilaitoksille. Myös festivaaleja kuten Helsingin juhlaviikkoja on tuettava jatkossa, sillä tapahtumista ja festareista tulee tähän kaupunkiin vipinää.

Olennaista kultturin tukemisessa on, että se kohdistuu oikein: koko kaupunkiin eikä ainoastaan keskustaan.

Esikaupungeissa kulttuuri kukoistaa, kun sille annetaan mahdollisuus. Esimerkiksi Maunulaan odotamme kuin kuuta nousevaa uutta kulttuuritaloa, jossa mukana ovat kirjasto, työväenopisto ja nuoristotalo. Paikalliset tekijät ja tapahtumat tarvitsevat myös avustuksia.

Myös aiemmin vähän jämähtäneet kulttuurilaitokset tekevät nyt toisin: Kansallisteatteri on kiertänyt turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia ja parhaillaan vanhainkoteja, aiheena muistot Neuvostoliitosta. Annantalo on myös jalkautunut päiväkoteihin, mistä meilläkin Suursuon päiväkodissa päästiin nauttimaan.

Mitä lisää, mistä pois?

Helsingin kaupunginteatteri on upea laitos ja itsekin käyn usein, mutta välillä mietin, että hyvillä musikaalituloilla voisi rahoittaa suuremman osan toiminnasta. Pienet Helsingin teatterit saavat murto-osan avustussummina.

Kaipaan myös välillä pönäkkään pääkaupunkiin rohkeampia ratkaisuja. Esimerkiksi kaupungintalon korttelit, joita suurella rahalla remontoitiin, ovat aivan liian pysähtyneitä. Jos olisi kuunneltu mm. Cafe Engelin, opiskeluaikojen työnantajani, ideoita elävästä lasten toimintakeskuksesta, voisi korttelissa olla muitakin kuin eksyneitä risteilyturisteja.

Viime viikonlopun syyslomalla saimme mieheni kanssa mielestämme erinomaisen idean, kun katselimme lasten leikkiä Tarton tiedekeskus AH-HAA:n kanava- ja vesialtaissa. Kaupungintalon arvokkaisiin kortteleihin kunnon vesileikkipuisto sisätiloihin, kanavia, joissa vettä voi ohjata ja taustalle pienoismalli Helsigin rannoista ja rakennuksista. Taatusti tulijoita ja elävää kaupunkia. Ei olla niin totisia!