Tänään oli hyvä ilta lasten ulkoleikkien kannalta.

Esitin tänään valtuustossa pontta Anu Korppi-Koskelan (vihr.) tekemään aloitteeseen, jossa ehdotettiin päiväkotien ja leikkipuistojen ulkovalaistuksen parantamista. Ponnessa esitettiin, että kaikille päiväkodeille tehdään kysely ulkovalaistuksen puutteista sekä kiinteisöhuolto kiinnittää erityishuomiota ulkovalaistuksen tarkistuksiin.

Vastaus aloitteeseen oli tyypillisen nihkeä; päiväkodeilla on jo nyt mahdollisuus huomauttaa Tilakeskuksen kiinteistönhoidolle, jos ulkovalaistuksessa on epäkohtia.

Vetosin valtuustoon, että tämä ei riitä.

Se mahdollisuus on jo nyt. Lähes pimeitä leikkipaikkoja löytyy ympäri kaupunkia. Esimerkiksi Oulunkylän Seurahuoneen edessä oleva leikkipuisto on kuulemani palautteen mukaan hyvä puisto, mutta valaistus on aivan riittämätön. Puolet vuodesta sitä on lähes mahdotonta käyttää iltaisin.

Pikkulapsiperheissä ne illat ovat tunnetusti joskus pitkiä ja energiaa on saatava purkaa, etteivät sekä lapset ja aikuistet hypi seinille.

Esitystäni kannattanut Julia Virkkunen (vihr.) kertoi  valtuustossa, ettei hänen lastensa päiväkodissa erota lapsia pihalta, vaikka heillä on turvaliivit päällä. Keskustan Terhi Peltokorpi sanoi hyvin, että lapset saattavat leikkiä lumettomina päivinä tuntikausia pimeällä päiväkodin pihalla.

Ulkoilua on päiväkodeissa paljon ja se on osa keskeinen osa meidän varhaiskasvatustamme. Ulkovalaistuksen riittämättömyys on fakta, jonka jokainen lapsiaan päivähoidosta hakeva tietää. Riittävä ulkovalaistus on myös turvallisuustekijä.

Ulkoleikkeihin on Helsingissä todella panostettu viime aikoina, mistä olen iloinen. Olen puhunut sosiaalilautakunnassa puistotätien toiminnan edistämisen ja leikkipuistojen ulkotoiminnan kehittämisen puolesta. Talot ovat hienoja, mutta leikkipuistoissa ei saisi unohtaa, että ne ovat PUISTOJA.

Konkreettisia tuloksia alkaa nyt näkyä: ensi vuoden alussa Vuosaaressa aloittaa neljä ulkotoimintaan suuntautuvaa kerhoa päiväkoti Kanavassa ja Korallissa. Myös kaupungin omien päiväkotien toiminnassa on kiinnitetty huomiota lasten ulkona tapahtuvaan leikkiin ja liikkumiseen. 15 helsinkiläisessä päiväkodissa  ovat lapset toimineet oman leikkiympäristönsä muotoilijoina. Ulkoleikki Stadissa – hanke on osa World Design Capital Helsinki 2012  -vuotta.

Olen ihaillen seurannut luontopäiväkotien mm. Torpparinmäessä toimivan Suomen Ladun Luonnossa kotonaan -päiväkodin toimintaa. Kaupungin omilla päiväkodeilla on näistä ulkoiluun innostavista päiväkodeista paljon opittavaa. Kyllä me opimme, vaikka vähän verkkaisesti!