Olin perjantaina kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaostossa päättämässä vuoden alusta aloittavan jättiviraston organisaatiorakenteesta: osastoista, yksiköistä, päälliköiden palkoista.

Suuria poliittisia voittoja ei tullut.  Me vihreät ehdotimme vanhustenpalvelujen rakentamista alueellisesti nykyisten monipuolisten vanhustenkeskusten (mm. Riistavuori, Kontula, Roihuvuori) ympärille. Jaoston enemmistö olisi itse asiassa halunnut muutoksia pohjaesitykseen, jossa selkeästi otetaan takapakkia nykyiseen ja erotetaan entiset pitkäaikaissairaalat monipuolisista vanhustenkeskuksista. On surkeaa toimintaa meiltä poliitikoilta, että lähinnä vain demarien kannattama kaikista huonoin vaihtoehto voitti.

Virastojen yhdistämisellä piti päästä parempaan integraatioon, mutta ollaankin menossa toiseen suuntaan.

Yhtä järkyttynyt olin kaupunginhallituksen johtajavalinnoista: nykyinen vanhustenpalvelujen johtaja Arja Peiponen sivuutettiin ja löydettiin vantaalainen lääkäri – varmasti hyvä geriatri sinänsä. Ilmeisesti lääkäreitä ei voi johtaa muu kuin lääkäri – ei ainakaan Peiposen kaltainen hoitotieteiljä.

Peiponen on ollut vahvasti luomassa monipuolisia vanhustenkeskuksia, jotka ovat harvoja valonpilkahduksia Helsingin palveluissa. Ne ovat yhden luukun palveluita, johon suuntaan kaikkia lähipalveluita tulisi viedä. Monipuolisesta vanhustenkeskuksesta saa kaikki palvelut: kotona asuva kotihoidon + toimintaryhmien, omaishoitaja lyhytaikaisen hoidon hoidettavalle ja päivätoimintaa hoitajalle + hoidettavalle, kuntoutusta laitoshoitoon sijoitetulle, palveluasumista jne. Riistavuoressa ensi pilotoitua mallia on monistettu Kinaporin, Kontulan, Roihuvuoren, Syystien ja Töölön vanhustenkeskuksiin.

Lisäksi ne  on todettu taloudellisesti edulliseksi.

Toivottavasti tämä ei jää tähän takapakkiin. Jätin päätöksestä eriävän mielipteen kuten muutkin vihreät, samoin kokoomus ja vasemmistoliitto. Päätökseen tyytyväisiä oli siis vähemmistö.