Puhuin tänään valtuustossa Raide-Jokerista, tässä kaupungissa on joskus myös hyviä uutisia. Valtuusto päättää tänään Raide-Jokerin hankesuunnittelun ja kaavoituksen käynnistämisestä. Lisäksi käynnistetään koko Raide-Jokerin kehityskäytävän maankäytön suunnittelu.

Kyseessä on tärkeä hanke, jota kukaan ei vastusta – mutta vastaavasti myös investoinnit poikittaisliikenteeseen ovat jääneet vuosikymmeniä muiden jalkoihin. Onneksi suunta on muuttumassa.

Raide-Jokeri parantaa yhteyksiä ja matkustamismukavuutta poikittaisliikenteessä eli juuri siellä, missä joukkoliikenteen osuus on ollut surkean matala.

Poikittaisliikenteessä pitää tehdä töitä, että ihmiset siirtyvät joukkoliikenteeseen. Matka-aikaselvitysten mukaan poikittaislinjoilla ruuhka- ja päiväliikenteen matka-aikaerot ovat kaikkein suurimmat.

Raide-Jokerin yksi tärkeimpia potentiaalieja on se, että ratikat pystyvät vetämään enemmän matkustajia. Käyttäjiä on nyt 30 000 arkipäivässä ja täydet bussit ajavat ruuhka-aikana peräkanaa. Jokerissa paljon matkustavana tämän tiedän, ettei Maunulasta pääse ruuhka-aikana kuin seisomapaikoille.

Raide-Jokerin hankearvioinnin mukaan käyttäjämäärä kasvaa nykyisestä 30 000 käyttäjästä/arkipäivä jopa 80 0000 käyttäjään. 4% uusista käyttäjistä siirtyy henkilöautoliikenteestä. Hiilidioksidipäästöt vähentyvät 85%, typenoksidit 95% ja partikkelipäästöt 70%.

Hankesuunnittelun jatkossa on otettava huomioon, että merkittävä osa nykyisistä Bussi-Jokerin ja lisääntyvässä määrin Raide-Jokerin käyttäjistä vaihtaa nykyisinkin joko metroon ja lähijunaan. Ratikan myötä liikennöinnistä tulee täsmällisempää ja vaihtoyhteydet tuovat selkeitä synenergiahyötyjä koko julkiselle liikenteelle.

Pysäkkien hyvällä sijainnilla ja huolellisella suunnittelulla uskon, että Raide-Jokerin vetovoimaisuus voi olla hankearvioinnissa olla jopa aliarvioitu. Sen lisäksi on tehtävä uraauurtavaa suunnittelua pyöräilyn ja kävelyn liityntäyhteyksiä.

Hankesuunnitelmassa puhutaan myös nykyaikaisista pyöräparkeista.  Hankearvioinnissa on idut kaikkeen tähän hyvään, mutta todella toivon, etteivät kunnianhimoiset suunnitelmat hautaudu matkalla. Tässä muutamia näkökulmia jatkosuunnitteluun.