Koulujen rehtoreille lähti opetusvirastosta ohjeet vähentää määräaikaisua opettajia ja katkaista heidän työsuhteensa kesän ajaksi.

On käsittämätöntä, että näin isoa asiaa ei viety ensin opetuslautakunnalle. Mutta se on muotoseikka, josta opetuslautakunta antakoon palautetta opetusviraston johdolle.

Olin maanataina vihreiden kaupunginhallitusryhmässä tenttamassa Jarnilaa opetustoimen säästöpaineista.

Rahapula johtuu siitä, että opetusviraston oletetaan löytävän kolmen (3!) vuoden palkankorotukset omasta budjetistaan. Aiempina vuosina palkankorotuksia on maksettu osin keskitetysti, osin virastojen budjetista.

Olin itse budjettiraamineuvottelijana ja syntynyt soppa on käsittämätön, joka on korjattava mahdollisimman pian. Opetusviraston johdon on heti peruutettava määräaikaisten virkojen lyhennykset. Opetttajia rekrytoidaan syksylle juuri nyt ja päätös on pyörrettävä pian. Tällainen sotku aiheuttaa aivan turhaa hallaa kaupungin työnantajamaineelle. Näin huonoa henkilöstöpolitiikkaa emme voi tehdä.

Kaupunginjohtajan raamiesityksessä nimenomaan sanottiin, että tiukasta budjetista huolimatta panostukset tehdään opetukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Näin ei ollut.

Opetustoimessa palkkarahat ovat se suurin momentti ja kolmen vuoden palkankorotusten löytäminen ei todellakaan ole yksinkertaista. Esimerkiksi Palmia nostaa hintoja kustannustason mukaisesti ja virastojen on tähän sopeuduttava.

Opetuslautakunnan on lisättävä rahaa ja vaikka ylitettävä raami, jotta tuntikehysleikkauksista vältytään. Kaupunginhallituksen on myös mietittävä, miten info kulkee avoimesti ja tällaiselta sotkulta vältytään jatkossa.

Aivan turha tulla hehkuttamaan Guggenheimia, jossa hankkeen alusta lähtien on hehkutettu suomalaista upeaa opetusta. Siitä on pidettävä kiinni.