Viime viikolla sosiaalilautakunta päätti vuokrata Ogelin kauppakeskuksesta tilat päiväkodille. Päätöstä ennen saimme paljon vetoomuksia Oulunkylästä, ettei baarin viereen kauppakeskuksen perustettaisi päiväkotia, jolla ei edes ole omaa pihaa. Ulkoilu on tarkoitus järjestää viereisiin puistoihin: vastapäätä olevaan Mäkitorpan leikkipuistoon ja läheisiin pienempiin puistoihin.

Äänestin päiväkodin puolesta päätöksessä, joka oli todella vaikea. Tila sinänsä Ogelin toisessa kerroksessa on suuri ja toimiva, mutta ei pihaton päiväkoti ostoskeskuksessa ole mitenkään optimaalinen.

Optimaalinen ei ole myöskään nykyinen päivähoitopaikkojen pula. Lapset joutuvat matkustamaan kauas kotikulmiltaan täysissä aamubusseissa ja vanhempien työpäivää tuhrautuu kuljetuksiin. Myös Oulunkylässä olisi ilman lisätiloja  jouduttu tarjoamaan eioota uusille hoitoon tuleville.

Lautakunta pyysi selvitystä muista tiloista, mutta viraston mukaan mitään muuta tilaa ei ole alueella saatavilla. Selvitykset pyydettiin mm. Osmonkallion tyhjänä olevasta vanhainkodista, jossa on Haagan lapsia evakossa päiväkodin remonttia. Osmonkallio ei kuulemma ole remontoitavissa tällä aikataululla, sillä muissa tiloissa pitäisi tehdä laajamittainen ilmanvaihtoremontti. Koskelan sairaalan tiloja selvitettiin, ja käytettävissä oleviin tiloihin on jo tulossa suomenkielistä ja ruotsinkielistä päivähoitoa  kahteen kerrokseen palvelemaan Vanhankaupungin aluetta.

Keskustelimme myös ostopalveluiden lisäämisestä, mutta ostopalveluissa ole tarjoajia: pohjoisen alueen ostopalvelut kilpailutettiin juuri eikä tullut kuin yksi tarjous.

Päivähoidon pitää olla lähipalvelu. Lautakunnan enemmistön näkemyksen mukaan se olisi vaaraantunut ja lapsia olisi jouduttu roudaamaan yhä kauemmas.

Olin valmis kannattamaan esitystä, koska Ogelin uuden päiväkodin toiminta virkamiesten mukaan suunnitellaan tilojen mukaan. Ogeliin tulee eskarilaisista, joiden kanssa voidaan liikkua Mäkitorpan lisäksi muissa alueen puistoissa/liikuntakentillä/retkeillä.

Kaikki lapset eivät ole samanlaisia eikä omien lasten perusteella voi suunnitella kaupungin päivähoitoa – mutta ainakin omat lapseni olisivat eskarivaiheessa nauttineet retkeilevästä eskariryhmästä. Päiväkodin kaikki rutiinit päiväunineen jne eivät olleet heille kuusivuotiaana enää se juttu.

Henkilökunnalta tämä vaatii tietysti paljon ja lautakunnille vakuutettiin, että uuteen päiväkotiin tulee ryhmä kokeneita ammattilaisia.

Ulkoilu pitää järjestää siten, ettei Mäkitorpan leikkipuiston avoin toiminta ja ulkoilu häiriinny. Päiväkodin ulkoilu ei saa häiritä puistotädin toimintaa Ogelissa, jonka puistoa voidaan käyttää iltapäiväisin ja kahtena aamupäivänä, kun hän ei ole paikalla. Virkamiehet vakuuttivat, että tapahtuu. Ulkoilua tehdään selvityksen mukaan pienryhmissä, ei koko päiväkoti kerrallaan.

Tuleeko tästä sitten uusi taso, jolla päiväkotitiloja haetaan esikaupunkialueille? Keskustassahan on paljon päiväkoteja, missä ei ole omaa pihaa. Tämä on täysin relevantti kysymys. Näin ei tietenkään saa tapahtua.

Kuulen mielelläni mielipiteitä, teinkö oikean päätöksen – nyt tai syksyllä päiväkodin käynnistyttyä. Ehdottomasti aion käydä tutustumassa toimintaan syksyllä.

Päivähoitopaikkojen pulaan on etsittävä muita ratkaisuja. Yritän puolestani tehdä kaikkeni, että näin tapahtuu. Viime viikonlopun budjettiraamineuvotteluissa ajoin vihreän ryhmän neuvottelijana kirjauksia päivähoidon budjetoinnin parantamisesta ja uudistuksista tilanhankintaan. Kirjaukset tulivat raamisopuun – nyt niiden toteutumista pitää valvoa tarkasti.