Vaalipäivän aamuna vatsanpohjassa nipistelee, mutta onneksi on ollut muuta ajateltavaa. Lapset antoivat nukkua yhdeksään ja olivat sillä aikaa koristelleet 54 virpomisoksaa valmiiksi. Luovan ja taiteellista tuskaakin sisältäneen pukeutumisen jälkeen lähtivät velhoksi, Draco Malfoyksi ja tiikeriksi pukeutuneena virpomaan.

Pitkin aamua on tullut upeita kannustusviestejä tutuilta ja tuntemattomilta, että ovat lähdössä äänestämään. Näiden vaalien lopputulosta jännittävät selvästi kaikki. Vaalien lopputulos voi viedä Suomea hyvin erilaisiin suuntiin.

Viime vaalit vietin Kätilöopistolla toipuen rajusta rintatulehduksesta pariviikkoisen vauvan kanssa kahdestaan. En voinut äänestää, sillä tapojeni mukaan olin halunnut mennä äänestyskoppiin vasta vaalipäivänä. Antibioottia tippui suoneen, rintaa särki ja olin yksinomaan tyytyväinen, että olin palannut Suomeen viimeisillä raskausviikoillani. Etiopiassa olisin voinut olla yksi niistä kahdestatoista äidistä sataa synnyttäjää kohti, jotka kuolevat synnytykseen tai sen jälkeisiin komplikaatioihin.

Olen ollut politiikassa mukana pari vuotta. Valitsin vihreät, kun huomasin vaaleista toiseen aina päätyväni äänestämään vihreitä. En löytänyt aina mieleistäni ehdokasta, mutta päädyin kannattamaan puoluetta, joka mielestäni ajoi luotettavimmin uudistavaa ilmastopolitiikkaa ja luonnonsuojelua.

Tärkeä peruste oli myös vihreiden riippumattomuus eturyhmistä. Minulla ei ole ollut ainoatakaan vakituista työsuhdetta ja nykyinen pätkätyöni päättyy elokuussa. En tiedä, haaveilenko enää jatkuvasta työsuhteesta. Kuulun Akavaan, mutta mielestäni ammattiyhdistyksellä on edelleen liian yksipuoleinen näkemys yhteiskunnan kehittämisestä. Kaiken työnteon on oltava kannustavaa – myös meille pätkä-, keikka- ja apurahatyöläisille.

Mikään puolue ei ole täydellinen. Vihreillä on vielä paljon tehtävää. Nuori puolue on kuitenkin ennakkoluuloton. Olin mukana perustamassa blogia Parempi Helsinki, missä kehitämme vihreää sosiaali- ja terveyspolitiikkaa uskottavaksi vaihtoehdoiksi.

Työantajien ja yrityselämän sidokset poliitikkohin paljastuvat, kun loputkin ehdokkaat viitsivät julkistaa vaalirahoituksensa. Oma vaalibudjettini on luettavissa täältä Kiitän kaikkia ystäviä, sukulaisia ja kaukaisempia tukijoita rahallisesta avusta. Pienistä puroista on tullut iso virta ja ilman teitä tämä kampanja ei olisi ollut mahdollinen!

Minulle tämä kampanja on ollut retki Helsinkiin ja helsinkiläisten elämään. Olen päässyt paikkoihin, missä en ole aiemmin käynyt ja tavannut ihmisiä, joita en tapaa arjessani työn, päiväkodin ja kodin välillä. Keskustelut kaduilla ja erilaisissa tilaisuuksissa ovat olleet opettavaisia. Kiitos teille kaikille.

Kun opiskelin sosiologiaa yliopistolla, parhaita harjoituskursseja olivat pitkät työpäivät tarjoilijana Linnanmäellä, Oopperassa ja Cafe Engelissä. Suomi näytti jokaisessa hyvin erilaiselta. Vaikka olemme erilaisia, olemme samanarvoisia. Jokaisella on vain yksi ääni.

Hyvää vaalipäivää!