Libyan, Jemenin ja Egyptin kaaoksen valossa omat ongelmamme näyttävät niin pieniltä.

Suomalaista köyhyyttä ja epäkohtia ei saa vähätellä. Meidän ongelmillamme on kuitenkin maailman mittakaavassa yksi ratkaiseva ero: Suomen epäkohtiin on olemassa realistisia ja usein jopa yksinkertaisia ratkaisuja.

Aamun Hesarissa siteerattiin Katri Valan kolumnia 80 vuoden (!) takaa, jossa hän kysyi: ”Jos maailma olisi viisas, se korjaisi epäkohdat, antaisi työtä, leipää, elämäniloa niille joilta kaikki puuttuu”. Pysähdyttävää. Ja nostalgista meille oman runotyttövaiheen eläneille.

Pieni toivonpilkahdus maailmalta: työssäni YK:n väestörahastossa kokeilimme uutta tapaa kannustaa perheitä pitämään tytöt opintiellä. Usein tytöt aloittavat koulun, mutta taloudellisten vaikeuksien, tyttöjen kokeman ahdistelun ja monen muun syyn vuoksi koulusta jäädään pois muutaman vuoden jälkeen.

Vieressä ottamani kuva ahkerista ja innostuneista etiopialaisista tytöistä Amharan maaseudulta. Tytöt jatkavat koulussa, koska perheet saavat palkkioksi vuohen. Vuohi kannustimena koulunkäynnistä on tosiasioiden tunnustamista: tytöt eivät jää koulusta pois laiskuuttaan eivätkä perheet ole pahoja. Tytöt tarvitaan töihin.

Vähitellen koulutuksen arvo kantaa ilman palkkoita. Jo nyt yhteisö on ymmärtänyt, mikä voima koulutetuilla naisilla on. He osaaavat tehdä ravitsevampaa ruokaa ja lukea terveysvalistusta. Ja kyseenalaistaa totuttuja tapoja, mikä voi olla vallanpitäjistä aluksi uhkaavaa.

Kehityspoliittinen toimikunta julkisti tällä viikolla vuosiraporttinsa. Suomen kehitysyhteistyössä on ministeri Väyrysen kaudella korostettu ”suomalaista lisäarvoa”. Se on käytännössä tarkoittanut vesi-, metsä- ja energia-alojen osuuden kasvua sekä suomalaisten yritysten suosimista. Ei ollut yllätys, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK kiitteli tällä viikolla kehitysyhteistyölinjauksia. Kansalaisjärjestöiltä on tullut aivan toisenlaista viestiä.

Suomen kehitysyhteistyön lisäarvoksi pitää vihdoinkin ymmärtää sosiaalinen kehitys. Lukutaidolla on Suomikin noussut. Rahoitusta on ensi vaalikaudella suunnattava lasten, nuorten ja naisten perusoikeuksien toteutumiseen. Se on ainoa kestävä tie muutokseen.

Hyvää Minna Canthin päivää ja tasa-arvon päivää!