Ehdotin kaupunginhallituksessa tällä viikolla, että Helsinki alkaisi asentaa työasemille päivitysten yhteydessä avoimen lähdekoodin open office -toimisto-ohjelmistoa. Ehdotukseni kaatui äänin 7-6. On uskomatonta, miten vaikeana avoimen lähdekoodin ilmaisten ohjelmistojen lisäämistä pidetään.

Johanna Sumuvuoren (vihr.) ja 60 muun valtuutetun aloitteeseen vastattiin näin:

”Avointen ohjelmistojen käyttöönotto työasematasolla edellyttäisi laajoja yhteensopivuustestauksia, muutoksia työasemaohjelmistoissa ja sovelluksissa, uusien hallintavälineiden käyttöönottoja ja henkilöstön ja tietotekniikka-ammattilaisten kouluttamista.”

On todella huolestuttavaa, jos kaupungin tietotekniikka-ammattilaisia pitää kouluttaa yksinkertaisen ohjelman käyttöönottoon. Yhteensopivuusongelmaahan ei edes ole. En siis tarkoittanut, että käyttöjärjestelmä muutettaisiin, vaan että  otettaisiin käyttöön yksinkertaiset toimisto-ohjelmat, jotka kaiken huipuksi ovat karsitummat ja selkeämmät kuin MS office.

Tämä kuvaa hyvin, miten Helsinki isona laivana kääntyy hitaasti. Asiaa käsitellään valtuustossa 24.11.