Kannatan terveellistä ja maistuvaa ruokaa. Sitä saadaan niin kasviksista kuin lihastakin. Kasvisruokaa on kouluissa tällä hetkellä kolme kertaa viiden viikon ruokalistassa. Ne ovat suosituimpien ruokien listalla.

Äänestin valtuustossa kasvisruokapäivän puolesta. Sillä lisätään kaksi (!)  kasvisruokapäivää viiteen viikkoon.

Päätöksestä syntyi uskomaton haloo.  Mielestäni kasvisruuan pientä lisäämistä puoltavat terveys- ja ilmastosyyt – onhan joukkoruokailu muutenkin suunniteltu ravinto-oppaan suositusten mukaan. Mikä tässä oli niin vaikeata?

Itse syön lihaa, vaikka on vegeilyä tullut kokeiltua kuten hennavärjäystäkin. Vastakkainasettelu ei-kasviksia vs. joo-kasviksia tuntuu kaukaiselta vastakkainasettelulta. Mutta tulipa aihe, josta oltiin kiihkeästi erimielisiä.

Monessa maassa on paastopäivä, jolloin uskonnollisista syistä ei saa syödä lihaa. Ei tarvitse mennä montaa vuosikymmentä taaksepäin, kun lihaa syötiin monta kymmentä kiloa vähemmän kuin nykyinen 76 kg/vuodessa/suomalainen.

Elintarviketeollisuus on kova lobbaaja.  Tällä päätöksellä ei lihateollisuus kaadu eikä ole poliittinen tavoitteenikaan. Toivon, että suomalaiset juureksenviljelijät vahvistavat asemiaan.

Tänään tulee Pajusen raamiehdotus vuoden 2011 talousarviota varten ja sosiaaliviraston palveluverkon karsimisehdotus. Olen helpottunut, että nyt päästään puhumaan todellisista asioista. Tiukka maaliskuu edessä.