Tällä viikolla äänestettiin kaupunginhallituksessa Jätkäsaaren ensimmäisestä kaavasta. Tontteja on jo jaettu ja rakennusten suunnittelukin on pitkällä. Sataman tilalle on tulossa kantakaupungin asumista meren äärellä, hyvien yhteyksien päässä, uutta tekniikka, toivottavasti myös pyöräkaistoja ja vähän autoja  – täydellinen paikka siis myös kantakaupungissa viihtyville lapsiperheille.

Tai sitten ei. Kaupunginhallitus nimittäin äänesti kokoomuksen ehdotuksesta, ettei Jätkäsaaren kaavaan tule 75 neliön keskipinta-alavaatimusta.

Ohjauskeinona 75 neliön keskipinta-ala ei ole paras mahdollinen. Sen avulla rakennusliikkeitä ohjataan suunnittelemaan taloja, jossa ei ole vain parhaiten voittoa tuottavia yksiöitä ja kaksioita, vaan myös suurempia perheasuntoja. Parempi pitäisi ehdottomasti kehitellä esimerkiksi määrittelemällä tontinluovutuksessa, montako isoa asuntoa korttelissa pitää olla. Tai joku parempi malli, mikä pitää vielä keksiä.

Nyt lamakautena kaupunginhallitukseen tulvii hakemuksia poiketa keskipinta-alavaatimuksesta. Rakennuslautakunta, jossa olen kaupunginhallituksen valvojana, käsittelee pienempiä poikkeamia keskipinta-alasta. Tiistain kokouksessa ei muuta tehtykään kuin myönnetty lupia taloille, johon tulee keskimäärin alle 60 neliön asuntoja.

Lapsiperheet, kun lama on ohi ja pääsette asunnonvaihdon makuun, lähikunnat kutsuvat – ellei suunta muutu. Nyt rakennusliikkeet käärivät hihat ja yksiöiden rahat.