Poliisin voimavaroja on vähennetty, mutta yksityiset vartiointiliikkeet kukoistavat. Alun perin vartijat ja järjestysmiehet valvoivat yksityisiä tiloja, joihin kenenkään ei ole pakko mennä, mutta nyt hyvinkin lyhyen koulutuksen saaneet pääsevät vartioimaan esim. rautatieasemia. Kuinka suhtaudut tähän?

SANNA: Keskustelin tutun turvallisuusalan asiantuntijan kanssa ja täytyy myöntää, että  alkuperäinen vastaukseni perustui osin vääriin tietoihin. Yksityinen kansalainen sekoittaa helposti vartijan, järjestyksenvalvojan ja poliisin toiminnan.

Poliisin korvautuminen turvapalveluilla samanaikaisesti poliisin vähenevien resurssien kanssa on huolestuttavaa. Järjestyksenvalvonta kuuluu lain perusteella yksiselitteisesti vain poliisiviranomaiselle. Yksityistä turvapalvelujen sääntelyä ja ohjausta on selkeytettävä. Ilmeisesti tästä on jo laaja yhteisymmärrys ja prosessi on käynnistynyt. Työnjako ja vastuu Mikkeliin sijoitetun poliisihallituksen ja sisäministeriön välillä täytyy perata. Asia tulisi sisällyttää ilman muuta seuraavaan hallitusohjelmaan.

Valtion tuottavuusohjelma ei saa vaarantaa lakisääteisiä valvontavelvollisuuksia. Tehostamista varmasti on, mutta on mietittävä tarkoin, etteivät olennaiset turvallisuustehtävät vaarannu – tämä koskee poliisia, tullia, terveydenhuollon valvontaa ym.