Mitä olet Sanna mieltä pitäisikö Helsinki ja Vantaa niputtaa yhteen muusta prosessista riippumatta? Korson ja Koivukylän vihreät eivät näe järkeä Helsingin ja Vantaan yhdistymisessä, kannattaako tätä fuusiota ajaa vapaaehtoisesti vai kannattaako jäädä odottamaan valitovallan pakkoratkaisuja? Ja voisiko Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa yhdistyä ja siitä huolimatta olisi seutuvaltuusto? Miten tekisit sen, että päätöksenteko tulisi isoissa asioissa fiksummaksi ja pienissä asioissa lähemmäksi asukkaita? Miten mielestäsi voisivat toimia kaupunginosavaltuustot?

SANNA: Parasta olisi, jos kunnat itse tajuaisivat, ettei nykyinen yhteistyö riitä. Kiinteämmän yhteistyön edut maankäytössä ja liikenteen kasvun hillitsemissä ovat kiistattomia. Mutta kun Espoo ei ala eikä valtio näytä vielä painavan päälle, on vaihtoehdoista kolmanneksi paras Helsinki-Vantaan yhdistyminen. Sen huono puoli on, jos Espoo ja Kauniainen entisestään kaikkoavat kauemmas. Nykyinen maakuntaliitto voitaisiin lakkauttaa, yhdistää laita-alueet muihin maakuntaliittoihin ja luoda pääkaupunkiseudun oma seutuhallinto – joka tapauksessa yhdistyivät neljä kaupunkia tai osa niistä.
Demokratiavaje on suuremman yksikön ongelma, itse asiassa jo nyt Helsingissä on paikallisdemokratian vajaus. Kannatan vaaleilla valittuja kaupunginosavaltuustoja, jotka päättävät osasta sosiaalipalveluita, puistoista, monestakin asiasta. Metropolin päätösvaltaan kuuluisivat mm. maankäyttö, liikenne, terveyspalvelut, mikset lukio-opetus.

Blogissani lisää pääkaupunkiseudun kaupunkien yhdistämisestä ja seutuyhteistyöstä.